Людина йде за сформованим генетичним кодом чи ні?

Читай також

  • ДіяТи. Самооцінка українців і те, як це впливає на нас як націю. Марія Тракало
  • ДіяТи. Як відбудувати особисту цінність: як гідність жінки впливає на сімʼю. Наталія Заставецька
  • «Як досягти гармонії у стосунках?» ― онлайн-курс від «Покликані до любові»
        • Людина йде за сформованим генетичним кодом чи ні?

          Третій доклад в онлайн-школі «Як зберегти любов у стосунках» мав д-р Юрій Мончак, молекулярний біолог, викладач факультетів медицини Університету Меꥳ렳 Монреальського Університету та викладач в школі біоеткиУкраїнського  Католицького Університету. Пан Юрій підняв тему «Генетика поведінки людини: чи можна змінити своє призначення?». Чоловік зазначає, що ця тема дуже суперечлива і потребує багато часу на обговорення. Тому ми виокремили важливі нюанси, на яких наголосив д-р Юрій. 

          Людина є продуктом клітинних і біохімічних систем, на яких впливає довкілля. Клітина має близько 30 тис генів, а ген є частиною ДНК, його кодуючою частиною. Коли гени гармонійно співпрацюють одні з одними, ми маємо здорове життя, клітина живе і розвивається. Гра генів є дуже різноманітна і може перекривати різні недостачі. 

          Чи гени наше приречення? На що вони впливають?

          1. Сильний вплив генетичного співпадіння: стать (чоловік хх чи жінка ху), колір очей та форма вуха. 

          2. Частинний вплив: колір шкіри, фізична висота, гемофілія, рак грудей, різного роду захворювання: цукровий діабет, ревматизм тощо. 

          3. Слабкий вплив: музична здібність, спортивна витривалість, алкоголізм і різного роду залежності, азартність, сексуальна орієнтація (різниця в укладі гіпоталамуса), поведінка, кількість рецепторів допаміни, характер, соціальне сприйняття речей і світу. 

          В останньому варіанті все залежить від поведінки: генетичної чи соціальної, на що ми ставимо акценти. Тому, що людина може обирати йде вона за сформованим генетичним кодом, чи ні? Вибір людини вже залежить від того, який має вплив суспільство, виховання, мораль, релігійність. Ми не є статичні, ми призначені на розвиток. 

          Вкінці у форматі запитання-відповіді обговорили: чи розлучення має генетичне підґрунтя, вплив генів та здібності і таланти, а також на різного роду захворювання та роль суспільства на сприйняття цих генів. Підняли гостру тему виховання батьками орієнтирів у дітей та про хаос у світі, спровокований нівелюванням усіх норм. Зокрема, розглянули наглядовий приклад про human puppies. 

          Лекції з різними спікерами організовує онлайн-школа «Покликані до любові» від експертів з побудови взаємин, які вже понад 5 років допомагають формувати стосунки любові у парах та сім’ях.  Посилання на соцмережі.

          Підготувала: Юлія Сиротюк

           

          Читай також

        • ДіяТи. Самооцінка українців і те, як це впливає на нас як націю. Марія Тракало
        • ДіяТи. Як відбудувати особисту цінність: як гідність жінки впливає на сімʼю. Наталія Заставецька
        • «Як досягти гармонії у стосунках?» ― онлайн-курс від «Покликані до любові»
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"